Info Economic

Home

Info Economic

Oportunitati

Investitii

Licitatii

Legislatie

Contact

Preşedintele Ion Iliescu a declarat, marţi, că, īn baza ordonanţei de modificare a Legii anticorupţie care īi permite să se pronunţe īn privinţa incompatibilităţilor, a solicitat o derogare de la lege pentru purtătorul său de cuvīnt, Corina Creţu.

      Şeful statului a solicitat ca purtătorul său de cuvīnt să poată deţine īn continuare atīt funcţia de consilier prezidenţial, cīt şi pe cea de reprezentant al Administraţiei prezidenţiale īn Consiliul de Administraţie al TVR. El a precizat că este singura derogare de la legea anticorupţie pe care a solictat-o.

      Şeful Cancelariei ordinelor din cadrul Administraţiei prezidenţiale, consilierul de stat Gheorghe Angelescu, a declarat pentru MEDIAFAX că din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi de stat ai Preşedinţiei mai există īncă un caz de incompatibilitate care "este īn curs de rezolvare".

      Potrivit Ordonanţei de modificare a Legii anticorupţie, "īn mod excepţional, pentru persoanele numite de preşedintele Romāniei, de către Parlament la propunerea preşedintelui Romāniei sau, potrivit legii, de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Birourile Permanente ale Camerelor, īn şedinţă comună, pot aproba, la sesizarea preşedintelui Romāniei, īndeplinirea īn continuare a funcţiei care a generat cazul de incompatibilitate, dacă un interes public impune aceasta".

      Printre persoanele care sīnt numite īn funcţie de preşedintele Romāniei sau la propunerea şefului statului se numără şefii serviciilor secrete, ambasadorii, şeful Parchetului CSJ şi al PNA, judecătorii de la CSJ şi reprezentanţii Preşedinţiei īn CNA şi Consiliile de Administraţie ale Radioului şi Televiziunii publice.

                                                                                          Sursa:
MEDIAFAX


Fiscul planuieste inghetarea datoriilor

Mana cereasca pentru 91 de companii de stat

Ministerul Finantelor Publice studiaza posibilitatea inghetarii datoriilor catre buget pentru un grup de 91 de companii de stat, care ar urma sa fie restructurate, si unele dintre ele privatizate, a declarat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. “Nu este vorba de o amnistie fiscala, ci de o varianta de inghetare a datoriilor pe care companiile vizate le aveau pe 31 decembrie 2002.  Ceea ce ne intereseaza pe noi este ca aceste intreprinderi sa nu mai produca pierderi si sa fie capabile sa-si plateasca taxele”. Ministrul nu a dat exemple de companii care ar urma sa beneficieze de pasuirea Fiscului, dar a spus ca este vorba de intreprinderi de la ministerele Economiei, Transporturilor, Comunicatiilor si de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS).  Conform listei oficiale a datornicilor, pe care Ministerul Finantelor a fa-
cut-o publica pe 21 mai, bugetul de stat are de incasat peste doua miliarde de dolari de la 519 companii de stat si private. Topul celor mai mari datornici este dominat de companii miniere si energetice, sectoare unde si blocajul financiar este de ordinul miilor de miliarde de lei. Ministrul Mihai Tanasescu spune ca indulgenta fiscala va fi conditionata de prezentarea unor planuri de restructurare, cu care actualele administratii sa poata convinge ca intreprinderile pe care le conduc vor deveni eficiente. Dar chestiunea datoriilor pe care economia de stat le are la bugetele publice este o boala careia guvernele din ultimii 13 ani nu au reusit sa ii gaseasca leac. Multe dintre afacerile administrate de stat s-au dovedit ineficiente, si, in cele mai multe cazuri, pierderile si datoriile nu au disparut chiar daca Fiscul s-a aratat indulgent si a acceptat pasuiri sau chiar stergerea unor debite importante. Nu trebuie uitat ca, anul trecut, Finantele au declansat o campanie de recuperare a arieratelor, in cadrul careia, firmele s-au bucurat de stergerea unor majorari si penalitati. Totusi, pe lista datornicilor au ramas intreprinderi carora statul le-a intins mereu, cu o generozitate constanta, o mina de ajutor. Ministerul Finantelor nu a explicat inca daca la elaborarea variantelor de pasuire sau, potrivit unor relatari, chiar de stergere a datoriilor s-a luat in calcul si semnalul dat de astfel de masuri celor care si-au achitat la timp, deseori cu sacrificii, darile catre stat. Fata de bunii platnici masura va fi discriminatorie si le-ar putea sugera ca neplata datoriilor este mai avantajoasa decit achitarea corecta a lor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Iliescu a cerut derogare de la Legea anticorupţie pentru Corina Creţu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2003 ©  PIM Media Group Romania